Wat is Aikido

Aikido is een budovorm die door man of vrouw, jong of oud, dik of dun, groot of klein beoefend kan worden. Het is een sierlijke doch effectieve vorm van budo sport.
Aikido is de ideale manier om lichamelijke ontspanning en geestelijke concentratie een te laten worden.
De bewegingsvorm in het Aikido is elegant en soepel waarbij het gebruiken van kracht een bescheiden rol speelt. Door gebruik te maken van de richting en de kracht van de aanval  weet de aikidoka door middel van werp of klemtechnieken de aanvaller onder controle te brengen.
Een aanval tegen een aikidoka  keert zich altijd tegen de aanvaller.
Aikido is van een oosters principe waarbij het meegeven om te overwinnen centraal staat.
In het beoefenen van aikido wordt er ook gebruik gemaakt van technieken met het zwaard (bokken)  de stok (jo) en het mes (tanto).
Omdat in het Aikido geen competitie is kan het door iedereen beoefend worden naar eigen kunnen. Morihei Ueshiba (1883-1969), de grondlegger van het aikido  heeft dat bepaald om te voorkomen dat door competitie het principe van harmonie te niet gedaan zou worden. 
Het beoefenen van Aikido kan het ontwikkelen van een goede lichaamshouding, verbeterde ademhaling, zelfvertrouwen, verbetering van de motoriek en de conditie bevorderen.
Aikido is geen snelle cursus zelfverdediging daarvoor zijn de technieken, zeker in beginsel te complex. Maar juist die complexiteit van de technieken zorgen ervoor dat het mogelijk is om de tegen jou gerichte agressie onder controle te brengen.
Aikidoka's dragen over hun budokleding een wijde zwarte of donkerblauwe broekrok, (de traditionele kleding van de samurai). Wanneer je zo’n wijde rok (hakama) mag dragen is budoschool/vereniging afhankelijk. Bij sommige verenigingen mag hij gedragen worden in de eigen dojo vanaf het moment dat de valtechnieken allemaal goed zijn, bij andere verenigingen mag je vanaf 2de kyu graduatie (blauwe band) de hakama overal in elke dojo dragen